luni, 11 august 2014

Ingredientul sănătos: avocado

Avocado copt este un fruct foarte echilibrat, ce conţine o gamă variată de grăsimi, vitamine, minerale şi fibre; nu este nici acid, nici alcalin şi se digeră foarte uşor (în afara situaţiei în care ai probleme cu ficatul, caz în care este posibil să fie puţin cam gras). Avocado este o sursă foarte bună de vitamina E – cu rol antioxidant şi foarte benefică pentru piele. De asemenea, este una dintre cele mai bune surse de potasiu, un mineral esenţial pentru o bună tensiune arterială şi pentru echilibrul fluidelor în organism.
Mai mult decât atât, avocado este cea mai bună sursă de betasitosterol, o substanţă recent depistată ca fiind anticancerigenă, benefică pentru prostată şi cu rol în menţinerea nivelului de colesterol în limite normale.

Dar nu are un conţinut prea mare de grăsimi?
Nu te alarma. Chiar dacă este una dintre cele mai consistente surse naturale de energie (cu excepţia nucilor şi alunelor) este un aliment foarte sănătos. 70% dintre grăsimile din avocado sunt acizi oleici mononesaturaţi – adică grăsimile bune pentru care este renumit uleiul de măsline. Cercetătorii au observat că acest tip de grăsimi scade riscul de boli de inimă, accidente vasculare şi cancer. Aşadar, chiar dacă încerci să slăbeşti, tot ai nevoie de grăsimi bune din ingrediente pline de nutrienţi, aşa cum este avocado. Conţinutul crescut în grăsimi înseamnă că are un indice glicemic foarte mic şi, drept urmare, vei simţi mai mult timp senzaţia de saţietate.

Avocado este foarte versatil
Există o sumedenie de feluri prin care poţi include avocado în dieta ta. Dă o notă cremoasă salatelor şi astfel vei avea nevoie de mai puţin dressing; în sanviciuri poate înlocui cu succes untul, dacă îl faci piure.
Îl poţi folosi ca bază pentru sosuri rapide, servite cu baghete de legume sau crackers, sau ca topping pentru cartofii copţi, dacă îl amesteci cu brânză de vaci, iaurt sau humus.
Poţi face un guacamole picant pentru peşte sau pui la grătar mixând avocado, ceapă, ardei iute verde, roşii, coriandru şi suc de lime. Îl poţi folosi ca o gustare rapidă şi hrănitoare: taie-l în jumătate, scoate sâmburele, apoi fă un piure din pulpă chiar în coajă, amestecând-o cu sos Tabasco sau Worcestershire sau cu suc de lămâie. Avocado este un aliment recomandat pentru bebeluşi, atunci când încep să-şi diversifice alimentaţia. Îl poţi face piure, cu măr din compot, cu dovleac copt sau cu cartofi dulci. Merge foarte bine în salate de fructe, dacă este puţin necopt. Încearcă o salată de mango, căpşuni şi avocado, stropită cu sucul de la jumătate de grapefruit şi presărată cu mentă proaspătă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu