sâmbătă, 17 mai 2014

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 6 – 15


iunie, sub genericul „Unicitate în Diversitate”.


 http://www.sibfest.ro/
https://www.facebook.com/FITSibiu

 

 Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu propune o călătorie fascinantă în lumea dansului printr-un sezon de spectacole ce aduce pe scenă artişti de pe trei continente. Dansul ocupă un loc special în programul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 6 – 15 iunie. Cu mişcări şi ritmuri provocatoare din America de Sud, Europa şi Asia, cele şaptesprezece spectacole selectate în programul oficial de la Sibiu îmbracă cele mai diverse forme de expresie şi stiluri oferind publicului o experienţă ce insuflă energie.

 


 Polish Dance Theatre – Poznan Ballet vor deschide sezonul de dans din acest an de la Sibiu printr-un spectacol despre setea de a trăi şi a supravieţui, ce se remarcă prin tehnica îmbinării dansului contemporan cu mijloacele teatrale şi muzica tradiţională poloneză. „Forty/Patruzeci” face o cronică a ultimilor patruzeci de ani şi a schimbărilor prin care a trecut Polonia şi Europa, pornind de la biografia unei femei. „Se spune că viaţa e ca o carte. Dar viaţa nu este o carte. Viaţa este scrisă pe mii de foi volante. Sigur, poţi să spui o poveste şi să zici că povestea e adevărată. Dar de fapt este o chestiune de a alege. De a decide care sunt hârtiile şi în ce ordine le aşezi. Şi povestea noastră este de felul acesta.”, a declarat coregraful norvegian Jo Strømgren, la premiera spectacolului ce a avut loc pe 15 iunie 2013. Polish Dance Theatre – Poznan Ballet este cel mai bine cotat grup de dans de avangardă polonez, iar spectacolul invitat la Sibiu a mai fost prezentat în turneu în Polonia, Norvegia şi Rusia. ne cunoscuţi publicului român pentru virtuozitatea coregrafiilor create, dansatorii israelieni sunt o prezenţă constantă în programul Festivalului de la Sibiu. Ediţia din acest an aduce în premieră în România două spectacole din Israel: „Deca Dance” (Batsheva Ensemble) şi „Open Source” (Maria Kong Dancers Company). „Deca Dance” este o compilaţie retrospectivă a creaţiilor semnate de directorul artistic al companiei Ohad Naharin, distins cu premiul Israel Dance (2005, Tel Aviv) şi Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (1998, Paris). Spectacolul de la Sibiu este construit dintr-o suită de mişcări uluitoare, pe o coloană sonoră tulburătoare ce include atât muzică populară israeliană şi arabă, cât şi muzică clasică, rock şi hip hop. „Open Source” este o creaţie inovatoare ce descrie un concept participativ. Termenul de open source este utilizat în limbajul programării pe computer cu referinţă la codurilor sursă care sunt deschise şi accesibile tuturor. Aceasta permite nu doar dezvoltarea în comun de noi creaţii, ci şi îmbunătăţirea programului informatic în sine. În acest mod, compania a creat mănuşile wireless care le permit dansatorilor să controleze efectele de sunet şi lumini, pe scenă şi în timp real.




Enigmele artei japoneze vor fi dezvăluite în acest an la Sibiu prin două spectacole diferite ale companiei Kanazawa Butoh Kan. Pornind de la trăiri şi sentimente din viaţa personală, regizorul Moe Yamamoto şi coregrafa  Kei Shirasaka au dat naştere unui alt fel de reprezentaţie, dezvăluind codul teatral de dans Butoh. „Marea de amintiri / The Sea of Memories” şi „Fulgerări de toamnă târzie/Late Autumn Lightning” fac parte din paleta stilurilor de dans japonez de avangardă, diferit atât de dansul tradiţional japonez, cât şi de cel modern occidental. Tot în cadrul sezonului japonez va performa şi Yo Nakamura, câştigătoarea premiului FITS la Yokohama Dance Collection EX 2013. Tânăra dansatoare japoneză va prezenta la Sibiu spectacolul „Sonata”, o poveste de iubire plină de farmec, durere, dar şi umor.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 6 – 15 iunie 2014.Pentru mai multe detalii puteti intra pe: https://www.facebook.com/FITSibiu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu