SOVATA O MINUNE A NATURII
Daca esti in cautarea unei vacante de vis si nu esti decis unde vrei sa mergi, acum ai ocazia sa explorezi frumusetile statiunii Sovata si atractiile din apropiere.
Stațiunea Sovata este situata la poalele sud-vestice ale Carpatilor Orientali si a fost menționată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine stațiune balneară. Este înconjurată de dealurile si este acoperită cu păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și mesteceni. Este locul ideal unde te poti relaxa si uita de problemele de zi cu zi.
Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniș (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate (cu concentrație mare - de la 40 la 250 gr/litru) și sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menține la suprafată, acționînd ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20°C la suprafață, 30-40°C la adâncimea de 1 m și 40-60°C la adâncimea de 1,5 m.
Este cunoscuta inca de pe vremea romanilor, datorita exploatarilor de sare. Puterea vindecatoare a apelor a fost descoperita in secolul al XV-lea, insa abia in 1850 a fost inclusa in patrimoniul balnear romanesc.
Cu o clima subalpina si numeroase lacuri cu apa clorata si sodica Sovata este indicata pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate) dar si pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza, dureri articulare, tendinite, tendimiozita, poliartrita scapulohumerala), stari posttraumatismale (dupa operatii vindecate la articulatii, muschi, oase, dupa luxatii si entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburari endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoza).
Stațiunea are o clima subalpină, cu veri răcoroase (temperatura medie în iulie este de 18,5°C) și ierni blânde (temperatura medie în ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuală este de 7,6°C, iar media anuală a precipitațiilor este de 750 mm.
Lacurile din Sovata sunt renumite atât pentru efectul terapeutic cât și pentru fenomenul de heliotermie. Deasupra apei sărate, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitații. Acest strat de apă proaspătă nu se amestecă cu apa sărată, ci se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic. Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată.Pe timpul verii se poate face plaja pe malurile lacurilor Ursu si Alunis, iar in anotimpul rece se pot practica sporturi de iarna pe partia aflata la 6 kilometri distanta de statiune. La inceputul fiecarui an la Sovata se organizeaza Serbarile Zapezii.Deasemenea in apropiere de statiunea Sovata la numai 10 km se afla Salina Praid cunoscuta pentru tratamentul de speleoterapie si climatoterapie prin inhalarea aerului din mina, fiind foarte util in cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice).În inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi accesul în salină se face coborând 300 de trepte abrupte. Subteran, la o adâncime de 120 de metri, s-a format un adevărat oraşel. Găseşti aici începând de la cafenele, billiard, bibliotecă până la terenuri de joacă pentru copii.Un alt obiectiv important al zonei este impresionantul masiv de sare, o cută diapiră din Praid care se întinde până în Sovata pe 1600 m lungime şi 500 m lăţime, terminându-se la Sokoze pe Muntele de Sare. Pentru a explora si zonele din apropiere Rent-a-Car reprezinta solutia cea mai simpla pentru toate nevoile dumneavoastra de inchirieri de masini pe termen scurt, mediu si lung.
Statiunea Sovata oferă posibilităţi excelente pentru odihnă şi relaxare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu